Korsbandsskada

Tillbaka till aktivitet – så fort som möjligt?


Korsband

Korsbanden är en typ av ledband som finns inne i knäleden. Funktionen är att stabilisera knät. Det finns två korsband, det främre och det bakre. Av alla korsbandskador utgör skador på det främre korsbandet 90% och bakre korsbandet 10%. Vanligast förekommer det i idrotter med snabba riktningsförändringar, där skor med gott fäste mot underlaget utnyttjas, och benet roteras på låst fot, exempelvis handboll, fotboll, basketboll och alpint.

Skadan kan uppstå isolerat, men det är vanligare med kombinerade skador där andra strukturer i knät också är skadade, som till exempel menisk, sidoledband och ledbrosk. 

Behandling

Främre korsbandsskada betraktas som en allvarlig knäskada som kan ge varaktiga problem med instabilitet, smärta etc.

För en ung aktiv individ som får en korsbandsskada, rekommenderar vi operation, främre korsbandsrekonstruktion. Gärna inom en månad efter skadan. På det sättet riskerar inte patienten att skada sig igen, och inte heller vänja sig vid ett skadat knä, vilket förkortar tiden från skada till återgång i idrott. har visat att den kanske viktigaste faktorn for att patienten ska kunna känna sig fullt återställd är att man vågar lita på knät.

För övriga patienter görs en individuell bedömning vilken behandling som ska ges. En sjukgymnast kan bedöma funktion samt behov av ev kirurgisk behandling. Ofta kan man i tidigt skede, i samråd med patienten, bedöma om en kirurgisk stabilisering är lämplig för just denna patient. 


Rehabilitering

Vårt rehabiliteringsschema består initialt av en läkningsfas/rehabiliteringsfas på sammanlagt 12 veckor. Man kan därmed ha en god funktion relativt tidigt efter en korsbandsskada och en korsbandsoperation. Därefter sker en träningsfas vid, med inviduella målsättningar som revideras efterhand. Vi samarbetar med duktiga sjukgymnaster med stor erfarenhet av dessa skador. Läkaruppföljning sker regelbundet ända tills patienten är fullt rehabiliterad. Innan återgång i idrott genomförs funktionella tester som bör visa på liksidig funktion mellan opererat och icke opererat ben.

ÅTERGÅNG I IDROTT

Efter rehabiliteringsperioden återstår återgångsfasen. Då skapas en individuell plan för att successivt kunna vänja sig vid tanken att vara helt återställd. Att kunna och våga lita på sitt knä.Denna fas tar olika lång tid beroende på individuella förutsättningar och idrottsutövande.Det är inte helt klarlagt hur tidigt en återgång i idrott kan och bör ske. Den viktigaste faktorn är sannolikt en fullgod symmetrisk funktionell styrka. Att komma dit tar olika lång tid. Vissa faktorer kan vi kontrollera, andra faktorer är svårare som biologisk läkning, tillit till sin knäfunktion, att våga lita på sitt knä. Rehabiliteringen bör ändå vara individuell och ske i enlighet med moderna vetenskapliga metoder.

På senare tid har tidsfaktorn för återgång till idrott åter blivit aktuell och det kan vara svårt att vara fult rehabiliterad före sex månader postoperativt. Att förlänga rehabiliteringen ytterligare kan vara en fördel inom vissa idrotter, men troligen är den största gynnsamma prognostiska faktorn att man känner sig förberedd mentalt och fysiskt vid återgång i idrott. Därför får varje korsbandspatient en individuell plan för återgång i idrott, individuell målsättning, och tidsplan som omprövas kontinuerligt under rehabiliteringen. Att få patienten att känna inflytande över denna tidsplan är väsentligt och enligt vår uppfattning ger bättre kvalitet i rehabiliteringen.

Våra patienter har sedan 2004 blivit registrerade i det skandinaviska korsbandsregistret, och vi har behandlat över 1500 patienter med mycket goda resultat.