Aktuellt

 

En ortopedklinik med snabba, mycket
lyckade resultat

Lång erfarenhet och specialistkunnande inom idrottsskador, korta väntetider till både mottagning och operation samt snabb rehabilitering med fokus på motivation. Johan Leanderson har över 25 års erfarenhet av att behandla skadade fotleder och knän, nu driver han kliniken Artrocenter, vars kompetens nyligen har stärkts ytterligare med hand och axelkirurgi.

– När fotbollsspelaren Josefin Öqvist, bara sex veckor efter sin första ledbandsoperation, kände sig så pass frisk att hon ville spela igen började jag fundera på det här med snabb rehabilitering, säger Johan Leanderson, ortoped och ansvarig för Artrocenter som ligger i Stockholm.  

Johan Leanderson har lång erfarenhet inom idrottsskador. Han har arbetat på Karolinska sjukhuset i Huddinge, skrev sin avhandling om fotleds- och knäskador samt varit lagläkare för både damlandslaget i fotboll och Hammarby herrar. Nu har han minskat ner på att vistas ute bland lagen och satsar på mottagningen, så spelarna får komma till kliniken istället.

Sedan år 2000 har han arbetat i privat verksamhet och han driver i dag Artrocenter, en mottagning inom ortopedi inriktad på idrotts- och motionsskador inom framför allt knä- och fotledsskador, axlar och behandling av barn/ungdomar.

Johan har alltså behandlat en lång rad av våra idrottsstjärnor och har både bred och djup kunskap inom ortopedi.

– Dessutom har jag en gedigen kirurgisk erfarenhet och har genomfört runt tiotusen operationer. Att utföra kirurgi runt fotleden med titthålskirurgi är nog ganska ovanligt, säger han.

Sedan en tid tillbaka har kliniken vuxit med ytterligare en specialist: Petter Förberg.

 

Hjälp direkt och individanpassad rehabilitering

Artrocenter har korta väntetider till både mottagningen och operation, om det skulle bli aktuellt. From 211001 behövs en remiss för nybesök. Kliniken är anslutna till Vårdvalet. Det innebär att alla som behöver vård har möjlighet att söka sig dit den vill, oavsett om det är privat eller offentlig sjukvård, utan att det blir dyrare.

Kliniken erbjuder alltså snabb behandling inom idrottsskador och ortopedi. Att snabbt få hjälp är, enligt Johan Leanderson, en förutsättning för att uppnå bästa möjliga resultat och kunna komma återgå till ett aktivt liv. 

– Vårt mål är att få tillbaka patienterna i full funktion igen så snart som möjligt. En idrottare längtar ju efter att kunna börja träningen igen, säger han.

Johan Leanderson berättar han kan se att det finns en tendens hos många läkare att generalisera läkningsprocessen. De förutsätter från början att det ska ta en viss tid innan patienten är så pass återställd att den kan återgå till ett normalt liv.

– En viktig käpphäst är att individualisera hela förloppet. Alla är olika med varierande behov, förklarar han.

I stället för att ta för givet att läkningen ska ta viss tid brukar Johan Leanderson bestämma en målsättning tillsammans med patienten. Med en morot blir han eller hon mer inspirerad att utföra sina övningar som gör att rehabiliteringen löper på.

– Vi ändrar dessutom målet varje vecka, utifrån hur det går. Det ger patienten större motivation och det blir roligare för alla inblandade. Att uppnå ett delmål relativt snabbt inger ju positiva känslor och sporrar till att kämpa på ytterligare.

De träningsuppgifter som man ofta förser patienten med kan ibland upplevas som tråkiga.

– Men om personen följs upp med täta mellanrum och ser de små stegen i tillfrisknandet, är det lättare att det hela blir av, menar Johan Leanderson.

Annars kan det lätt bli att man inte ser varje dag i rehabiliteringen som lika viktig, och falla i frestelsen att då och då hoppa över en dags träning.

– Jag har märkt att den metoden ofta leder till bättre och snabbare resultat än om vi bara siktar på ett mål långt fram i tiden.

Som exempel säger han inte till en idrottare att det kan ta åtta till nio månader innan personen kan träna igen. I stället berättar han att skadan kommer att ta tre månader att läka. Därefter går man vidare och sätter nya målsättningar varje vecka utifrån hur det går för den enskilde patienten.

Egen rehabklinik samt möjlighet till ACP-behandling

Denna text är skriven av Åsa Larsson, journalist. Vissa sätt att uttrycka sig inom detta behandlingsområde är inte Artrocenters utan författarens.

Artrocenter är dessutom djupt involverad i själva rehabiliteringen. De har en egen rehabklinik och kan arbeta nära sjukgymnasterna och på så sätt bättre följa utvecklingen för patienterna. På många andra ortopedkliniker får patienterna en remiss och söker själva upp en sjukgymnast.

– Det är en del i vår strategi. Vi skulle inte kunna ha den här lite annorlunda sättet att arbeta om vi inte hade ett så nära samarbete med sjukgymnasterna.

På Artrocenter finns det också möjlighet att få så kallad ACP-behandling. Metoden används vid operationer där det kan behövas lite extra läkhjälp, som vid exempelvis broskskador. De går ut på att man isolerar blodplasman genom att filtrera bort de röda blodkropparna. Blodplasma fungerar som kroppens ”vitamin” och stärker kroppens egen läkningsförmåga. Johan Leanderson har kommit på en metod för att centrifugera blodet och separera plasman, som gör att han kan hålla nere kostnaderna på behandlingen utan att göra avkall på dess effekt.

– Vår metod att framställa blodplasma är billig, så därför medför den typen av behandling hos oss inte extra kostnader för patienten, förklarar Johan Leanderson.

Klinikchef Johan Leanderssons vision är att fortsätta utveckla verksamhet och kompetens i takt med att det kommer presenteras nya rön och behandlingsmetoder och fortsätta att vara en av landets absolut främsta kliniker inom ortopedi.

 OBS! Ovan är en artikel skriven av en journalist för några år sen. Sen dess använder vi inte ACP utan PRP som behandling vilket är snarlikt. Dessutom är behandlingen inte godkänd av regionen så denna behandling erbjuds numera till privat betalande patienter. Vi erbjuder nu en utveckling av PRP som kallas PRF som innehåller Fibrin och även Bio-PRF som medför en ökad frisättning av tillväxtfaktorer under en längre tid.


Text: Åsa Larsson